Universiteit Leiden

nl en

Holger Hoos in Forum: 'Flink investeren in universitaire opleidingen voor kunstmatige intelligentie.'

Het is desastreus voor de Europese economie als we niet verder komen met kunstmatige intelligentie. Dat zegt Holger Hoos in een interview met Forum, het opinieblad van ondernemersorganisatie VNO-NCW. De hoogleraar Machine learning pleit voor Europese regels en samenwerking, om de lappendeken van regelgeving op het gebied van data op te helderen. Dat is nodig om mee te kunnen komen met landen als de Verenigde Staten en China en een verdere braindrain richting deze landen te voorkomen.

Helpend handje

Volgens Hoos kan kunstmatige intelligentie ons leven een stuk beter en eenvoudiger maken. Door middel van machine learning (automatisch leren), kunnen computers bijvoorbeeld verbanden leggen die mensen niet zo snel zullen vinden. Een computer kan zo bijvoorbeeld helpen bij het stellen van de juiste diagnose. Dit betekent overigens niet dat mensen niet meer nodig zullen zijn. 'Kunstmatige intelligentie moet geen mensen gaan vervangen, maar mensen vooruit helpen', aldus Hoos.

Kennis nodig

Wat hem betreft zouden er juist banen bijkomen door kunstmatige intelligentie. En juist daarom is het belangrijk dat mensen verstand krijgen van zaken: 'Er zijn op dit moment veel te weinig mensen die AI-systemen kunnen bouwen en er verantwoord mee om kunnen gaan. Vergelijk het met de bouw van een brug door iemand die geen ingenieur is.' Er moet dus flink geĆÆnvesteerd worden in opleidingen en beleid op het gebied van kunstmatige intelligentie.

Hoe we dit het beste aan kunnen pakken, en waarom het geen goed idee is om hierin gewoon China en de VS te volgen, lees je hier:

Forum - Waarom we onze kaarten op kunstmatige intelligentie moeten zetten

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.