Universiteit Leiden

nl en

Jelle van Buuren en Daan Weggemans over Jihadboeken in bajesbieb Vught

In de gevangenisbibliotheek in Vught zijn radicale islamboeken te krijgen. Ze verheerlijken de gewapende jihad en het vernederen van joden en christenen.

Experts noemen het kwalijk dat dergelijke lectuur zomaar voorradig is binnen de gevangenismuren. Terreuronderzoeker Jelle van Buuren spreekt van ’de kat op het spek binden’. Hij vindt dat er per boek een afweging moet worden gemaakt. “Ook het salafisme kent allerlei varianten”, zegt hij. “Maar het lijkt me niet acceptabel als boeken aanwezig zijn die het gedachtegoed uitdragen waar je ze juist vanaf wilt hebben. Deradicalisering is één van de doelen van die gevangenisstraf.”

Verbieden

Onderzoeker Daan Weggemans vindt het verbieden van de boeken op de terroristenafdeling lastig. "Het verbieden van bepaalde boeken is geen sinecure. Men zal zich beroepen op de vrijheid van godsdienst. Daarnaast is het bij veel werken een kwestie van interpretatie. Bij het eventueel verbieden is een specialistische inschatting nodig."

Weggemans vertrouwt erop dat de mentoren van de gedetineerden en de gevangenisimams in de gaten houden wie welke boeken bestelt. "Dat kan ook een inzicht geven over waar iemand zit in het deradicaliseringstraject".

Lees de volledige artikelen op Telegraaf.nl, WNL en NOS.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.