Universiteit Leiden

nl en

Tbs ontlopen door inleveren paspoort niet waarschijnlijk

Een 33-jarige Nederlands-Ghanese verdachte tegen wie het Openbaar Ministerie vijf weken cel en tbs met dwangverpleging eiste, denkt onder die straf uit te kunnen komen door zijn Nederlanderschap op te geven en terug te keren naar Ghana. Volgens zijn advocaat denkt de man dat hij dan als illegaal het land wordt uitgezet zonder tbs. Erg onwaarschijnlijk, denken deskundigen.

De man wordt ervan verdacht eerder dit jaar een stel uit Bennebroek te hebben bedreigd. Hoogleraren Peter Rodrigues en Pauline Schuyt zeggen in het Noordhollands Dagblad (€) nooit eerder te hebben gehoord over een dergelijke manier om tbs te ontlopen. 'Onrealistisch en opportuun', zegt Rodrigues. 

Schuyt noemt het plan 'heel creatief', maar ziet niet voor zich hoe de rechtbank dit plan in voorwaarden aan de man kan opleggen. De rechtbank doet op 31 januari uitspraak.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.