Universiteit Leiden

nl en

Oplossen decennia-oud probleem krijgt veel aandacht

Na vele decennia een wetenschappelijk probleem oplossen: veel onderzoekers dromen ervan. Het onderzoek van chemici uit Leiden en Eindhoven kreeg dan ook veel media-aandacht, onder andere van het Belgische VRT Nieuws.

Eindeloze discussie

Al bijna vier decennia woedde er in de scheikundige literatuur een heftige discussie: welke van de twee bestaande modellen voor de reactie van waterstof aan een platinakatalysator is juist? Met behulp van traditionele methoden bleek dit niet aan te tonen. Leids chemicus Ludo Juurlink besloot met Michael Gleeson van het Nederlands instituut voor funderend energieonderzoek DIFFER een nieuwe methode te ontwikkelen om sluitend bewijs te leveren. Hiervoor gebruikten ze een uniek gekromd platinaoppervlak. Ze publiceerden hun resultaten in het toonaangevende blad Science.  

Mediaoverzicht

Het bericht verscheen in verschillende internationale media. Hieronder een overzicht: 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.