Universiteit Leiden

nl en

'Onderzoek naar staatssteun Nike noopt openbaarheid rulings Belastingdienst'

De Europese Commissie is begonnen aan een onderzoek naar mogelijk illegale staatssteun van Nederland aan Nike. Het wordt hoog tijd dat de afspraken tussen de Belastingdienst en multinationals openbaar worden gemaakt, zegt universitair hoofddocent belastingrecht Jan Vleggeert.

Jan Vleggeert

Het onderzoek draait om afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met de Amerikaanse sportkledingfabrikant, die een Europees hoofdkwartier in Hilversum heeft. Nike zou door die afspraken mogelijk te weinig belasting betalen en dat mag niet, volgens de Europese regelgeving. Er loopt ook nog een vergelijkbaar onderzoek naar de afspraken van Ikea met de Belastingdienst. Nederland is eerder al op de vingers getikt voor staatssteun aan de Amerikaanse koffiegigant Starbucks.

In het Financieele Dagblad (€) en in Trouw gaat Vleggeert in op het onderzoek. 'Het is wel wrang dat dit nu al het derde onderzoek in Nederland is', zegt Vleggeert, die vindt dat alle afspraken tussen de Belastingdienst en bedrijven geanonimiseerd openbaar gemaakt moeten worden. 'Dan kunnen specialisten en onderzoeksjournalisten controleren of de fiscale regels correct worden toegepast. Nu zijn we van de Commissie afhankelijk om de feiten boven tafel te krijgen.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.