Universiteit Leiden

nl en

Michiel Luining over Europese 'dictator' Viktor Orbán

Woedende demonstranten in Boedapest en andere Hongaarse steden eisen het vertrek van premier Viktor Orbán. Aanleiding van de grootschalige protesten is de aanpassing van de arbeidswet door de Hongaarse premier waar vooral Duitse investeerders en bedrijven wel bij varen.

Premier Viktor Orbán laat zien dat hij zich formeel aan de EU-wetgeving houdt, maar dat het hem in de praktijk blijft lukken om de democratische rechtsstaat in Hongarije verder af te takelen. Veel hoogopgeleide jongeren, die veelal een kritisch tegengeluid laten horen, verlaten het land. De ontwikkelingen in Hongarije en de reactie daarvan vanuit de Europese Volkspartij bieden inzicht dat Europese marktintegratie in de praktijk niet vanzelfsprekend leidt tot het bereiken van de Europese waarden: vrede, welvaart en democratie. Daarnaast is ook duidelijk geworden dat bij de Europese opstelling ten opzichte van de politiek van Orbán te veel wordt geleund op EU-instellingen. De strafprocedure die nu is ingezet en bij de Raad van EU ministers ligt, lijkt ongeschikt en te laat.

Lees het volledige artikel op FD.nl

Foto: Hongaars protest in Budapest, December 2018

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.