Universiteit Leiden

nl en

'Effectieve tarieven niet onwerkbaar bij plannen tegen belastingontwijking'

Volgens staatssecretaris Snel van Financiën is een bronheffing aan de hand van effectieve tarieven onwerkbaar in de strijd tegen belastingontwijking. Wetenschappers van de Universiteit Leiden en het Centraal Planbureau (CPB) bestrijden dat.

Jan Vleggeert

Nederland gaat vanaf 2021 een bronbelasting van 20,5 procent heffen op rentes en royalty's die naar belastingparadijzen worden betaald. Dat moet Nederland minder populair maken als doorsluisland in fiscale ontwijkingsroutes. Het CPB en universitair docent belastingrecht Jan Vleggeert menen dat de werkelijk betaalde belasting, oftewel het effectieve tarief, de juiste maatstaf is voor een laagbelastend land.

Snel noemt die aanpak onuitvoerbaar. 'Voor een bronheffing aan de hand van effectieve tarieven moet voor elk bedrijf dat rentes en royalty’s naar het buitenland betaalt per land en per jaar worden vastgesteld hoeveel belasting het betaalt in het land van bestemming. Dat is onbegonnen werk.'

Vleggeert bestrijdt dat in het FD (€). Hij wijst erop dat Nederlandse bedrijven die rente betalen aan buitenlandse moederbedrijven in sommige gevallen al moeten aangeven hoeveel winstbelasting in het buitenland over de rente is betaald, om de rente te mogen aftrekken voor de Nederlandse vennootschapsbelasting. 'De overheid kan bedrijven wel degelijk verplichten om jaarlijks te rapporteren wat het effectieve belastingtarief over rente en royalty's in het buitenland is geweest.'

Eerder noemde Vleggeert Snels bronbelasting aan de hand van statutaire tarieven een pr-stunt.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.