Universiteit Leiden

nl en

Wat zijn nu de opties voor Brexit? Armin Cuyvers in EenVandaag over chaos in VK

Op 11 december was Armin Cuyvers, Universitair Hoofddocent Europees Recht aan het Europa Instituut van de Leiden Law School, te gast in de studio bij EenVandaag om te praten over de mogelijke scenario’s voor Brexit.

Kort gezegd kan het VK kiezen uit drie opties. Ten eerste, een harde Brexit per 29 maart 2019. Dit is economisch desastreus, leidt tot een harde grens in Noord-Ierland en gaat in tegen de wil van de meerderheid van het volk. Ten tweede kan het VK kiezen voor ‘de deal van May’. Deze is economisch minder rampzalig dan een harde Brexit en voorkomt een harde grens, maar leidt nog steeds tot grote economische schade. Ook blijft het VK met handen en voeten gebonden aan EU regels, nu en in de toekomst. Als gevolg zijn zowel Brexiteers als remainers tegen de deal. De derde optie is dat het VK in de EU blijft. Het Hof van Justitie van de EU heeft geoordeeld dat het VK eenzijdig kan beslissen in de EU te blijven. Hiervoor is geen tweede referendum nodig. Deze optie is economisch veruit het beste voor het VK (en de EU), maar zal tot grote politieke spanning in het VK (en de EU) leiden. Een groot deel van de Britten die wel uit de EU wil zal dit immers als onacceptabel ervaren.   

De uitzending kan hier worden teruggekeken.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.