Universiteit Leiden

nl en

Hoe houdt de mens de macht over het internet?

De mens kan het internet de baas blijven, maar dan moet de overheid de ongebreidelde macht van Google en Facebook aan banden leggen, betoogt publicist Jan Kuitenbrouwer in zijn boek Datadictatuur. Maar is dat genoeg om van het internet weer de gedroomde vrijplaats te maken?

Bart Schermer

Bart Schermer, universitair hoofddocent verbonden aan eLaw, denkt niet dat regulering door de overheid de oplossing is. 'Het machtsvrije internet is een gepaseerd station', zegt hij in het Nederlands Dagblad. 'De relatief machtsvrije begindagen van het internet bestonden alleen bij de gratie van het feit dat er toen, wat gechargeerd, enkel een paar wetenschappers en hobbyisten op het internet zaten. Nu onze samenleving volledig verweven is met het internet en grote financiĆ«le en geopolitieke belangen er een rol spelen, denk ik niet dat je het internet nog machtsvrij kunt maken. Het zal veeleer liggen in het verschuiven van de machtsverhoudingen door een combinatie van wet-, regelgeving en technologie.'

Schermer wijst erop dat de wetgeving er vaak al is. 'Denk bijvoorbeeld aan privacyregels, consumentenrecht en mededingingswetgeving. Ik denk dus niet dat het een gebrek aan regulering is, maar dat het met name een kwestie is van toepassing en handhaving.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.