Universiteit Leiden

nl en
Beeld: Rijksmuseum

Ariadne Schmidt in het Leidsch Dagblad: vrouwen in verzet

Ariadne Schmidt, bijzonder hoogleraar voor de Geschiedenis van de Leidse Stadscultuur, neemt voor de 3 October University het publiek mee terug in de tijd om het verhaal van ‘legendarische’ vrouwen uit de Gouden Eeuw tot leven te brengen.

Magdalena Moons (1541-1613)

Volgens de overlevering was Magdalena de vrouw die Leiden van de Spaanse belegering redde. Zij beloofde de Spanjaard Francisco de Valdés dat ze met hem zou trouwen als hij de beslissende aanval op Leiden zou uitstellen, wat er tot toe leidde dat het water uit de doorgestoken dijken de tijd had om hoog genoeg te stijgen. Lang was er echter geen documentatie bekend dat de twee ook werkelijk getrouwd waren en haar rol werd afgedaan als legende. ‘Het is interessant om te zien op welke manier het verhaal van Moons in de loop der eeuwen veranderde en welke betekenis men aan haar toekende’, zegt Schmidt tegen het Leidsch Dagblad. ‘Dat geldt ook voor al die andere vrouwen in het verleden.’

Kenau Simonsdochter Hasselaer (1526-1588)

Dat vrouwen in de Gouden Eeuw niet stilzaten, blijkt uit het verhaal van de Haarlemse Kenau. Na het overlijden van haar man gaf zij leiding over de achtergelaten scheepswerf en internationale houthandel. Volgens Schmidt was dit niet ongebruikelijk voor de 17e eeuw: ‘De Hollandse burgers gingen er pragmatisch mee om.’ Het was pas veel later, rond het einde van de 19e eeuw, dat dit beeld veranderde.

Gevangen in eigen tijdsbeeld

Voor (getrouwde) vrouwen, werd buitenshuis werken alsmaar vaker bestempeld als “ongepast”. Dit droeg bij aan het beeld dat historici hadden over vrouwen: voor hen werd het steeds onwerkelijker dat een vrouw als Magdalena Moons een dergelijke invloed kon hebben uitgeoefend. Maar in 2007 toonde de Leidse historica Els Kloek met documenten aan dat er wel degelijk sprake was van een huwelijk. ‘Wie weet kunnen we nog meer gegevens over Magdalena Moons en al die andere vrouwen boven water halen’, zegt Schmidt hierover. ‘Het is mogelijk dat er in archieven documenten verborgen liggen die nog meer over haar leven kunnen vertellen.’

Meer weten?

Lees het volledige artikel met Ariadne Schmidt in het Leidsch Dagblad.

Magdalena Moons leerstoel

Sinds 1 september j.l. bekleedt Ariadne Schmidt de Magdalena Moons leerstoel en doet ze onderzoek naar de Geschiedenis van de stadscultuur, in het bijzonder van Leiden. De leerstoel is een versterking van de band tussen stad en universiteit en leidt tot vergroting van de academische kennis over de rijke Leidse geschiedenis. Het initiatief voor deze bijzondere leerstoel komt van oud-bestuursleden van de 3 October Vereeniging, verenigd in de Magdalena Moons Vereeniging. Lees meer over de Magdalena Moons leerstoel.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.