Universiteit Leiden

nl en

‘Jihadscene Nederland intact en groter dan ooit’

Al is Islamitische Staat grotendeels verslagen, de jihadscene in Nederland is voorlopig nog springlevend. Dat zei hoogleraar Edwin Bakker (Terrorisme en contraterrorisme) onlangs in een interview in het Algemeen Dagblad.

Bakker is bang dat de aandacht voor teruggekeerde Syriëgangers afneemt nu IS zo goed als verslagen lijkt. ‘De jihadscene is nog intact en groter dan ooit. De scene krijgt er nu ook helden bij: de mensen die terugkeren uit Syrië of uit de gevangenis. Ze worden weer met open armen ontvangen door hun broeders. Zien we dat nú als een probleem of gaan we dat pas weer als een probleem zien als er over een tijdje iemand toch een aanslag pleegt? Of als er een nieuw strijdgebied is, waar opeens weer honderden Nederlanders heen gaan?’

Lage strafmaat

Volgens Bakker doet de Nederlandse regering ‘heel stoer’ als het gaat om de aanpak van terrorismeverdachten en teruggekeerde jihadgangers, maar zijn we in internationaal perspectief juist vrij soft. ‘We sturen alle terreurverdachten naar de gevangenis in Vught, doen hard de deur dicht: zo, ga jij maar op de speciale, extra strenge Terreurafdeling zitten. Maar onze strafmaat is gewoon laag vergeleken met andere landen. In de korte tijd dat ze vast zitten verharden ze eerder, ze zitten er te kort om echt over hun toekomst na te denken, te kort om ze echt los te halen uit hun milieu.’

Angst zaaien

Tegelijkertijd verbaast Bakker zich erover dat een kleine groep extremisten de politieke agenda kan bepalen en angst te zaaien. ‘Ik ben bang voor een overreactie als er straks wel een aanslag wordt gepleegd in Nederland. Zo’n overreactie geeft die persoon juist wat hij wil. Wie durft er op zo’n moment te zeggen ‘Dit kan nu eenmaal gebeuren.’? Want historisch gezien was Nederland nog nooit zo veilig als nu, dat moeten we misschien wat meer benadrukken.’

Lees hier het volledige interview.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.