Universiteit Leiden

nl en

Gij zult lezen! Maar waarom eigenlijk?

Onze bijzonder hoogleraar in de moderne geschiedenis van het boek Adriaan van der Weel werd gevraagd naar zijn mening over (ont)lezen in de samenleving.

In het café van het Utrechtse Tivoli Vredenburg schuift Adriaan van der Weel (65), bijzonder hoogleraar in de moderne geschiedenis van het boek aan de Universiteit Leiden, een leesbril over zijn lenzen (‘ik heb min 12’) om de menukaart te bekijken. ‘Je moet om te beginnen definiëren wat je met ontlezing bedoelt; het is duidelijk dat er met de komst van de smartphone nooit zoveel is gelezen als in deze tijd. Alleen is dat niet meer vanzelfsprekend wat je vroeger als leesvoer beschouwde, boeken dus.’

Van der Weel haalt de Duitse neurowetenschapper Ernst Pöppel van de universiteit München aan, volgens wie lezen het onnatuurlijkste is wat een mens zijn hersenen kan aandoen. ‘En dat is ook waar, in die zin dat wij niet met leesvaardigheid worden geboren. We moeten die vaardigheid helemaal zelf creëren.

Meer lezen?

Lees het volledige artikel van Wilma de Rek in de Volkskrant

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.