Universiteit Leiden

nl en

Erik-Jan Zürcher bij NOS: 'AKP-aanhangers gaan eerder stemmen'

Erdogan won deze week de presidentsverkiezingen in Turkije. In Turkije kreeg hij ruim 52 procent van de stemmen, in Nederland kreeg hij zo'n 73 procent. 'Het is een a-selecte groep die hier is gaan stemmen', legt Erik-Jan Zürcher uit. De hoogleraar Turkse talen en cultuur noemt daarvoor twee oorzaken.

Allereerst noemt hij de faciliteiten die worden verzorgd door organisaties gelieerd aan Erdogans AK-partij. 'Die organisaties regelen bijvoorbeeld gratis vervoer naar de stembureaus. De oppositie doet dat niet, want die is veel minder goed georganiseerd in Nederland.' Vervoer om te gaan stemmen is geen overbodige luxe, er waren namelijk alleen stembureaus in Amsterdam, Den Haag en Deventer.

De tweede oorzaak is de aard van de stemmers. 'Aanhangers van de AK-partij zijn over het algemeen meer gericht op Turkije. Zij volgen Turkse media, die veelal op de hand zijn van Erdogan. Dus gaan ze eerder stemmen voor iets dat een Turkse aangelegenheid is', zegt Zürcher. 'Andere Turkse Nederlanders, die meer gericht zijn op Nederland, zijn relatief minder genegen om te gaan stemmen', denkt de hoogleraar. 'Want zij zijn niet zo met Turkije bezig.'

Lees het volledige bericht op nos.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.