Universiteit Leiden

nl en
The Blue Mosque at night | David Spender

Maurits Berger bij NOS: wanneer begint de ramadan?

Deze week begint de ramadan, de periode waarin veel moslims tussen zonsopgang en zonsondergang zullen vasten. En hoewel voor de meeste Nederlandse moslims de vastenmaand morgen start, is de start van de ramadan voor moslims wereldwijd op andere momenten. Maurits Berger, hoogleraar islam en het Westen aan de Universiteit Leiden, legt uit waarom de meningen zo verschillen over wanneer de ramadan begint.

'De meeste moslims volgen Saudi-Arabië voor de start en einddatum van de ramadan,' zegt hij. Maar lang niet alle landen volgen Saudi-Arabië hierin. Volgens Berger kunnen praktische en politieke redenen hier de grondslag voor zijn: 'Per land kan de stand van de maan verschillen. Maar het kan ook om politieke redenen gaan. De Turken vinden bijvoorbeeld dat de Saudi's niet moeten denken dat ze het alleen voor het zeggen hebben.'

Meer weten?

Lees het volledige artikel met Maurtis Berger op NOS.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.