Universiteit Leiden

nl en

Jos Gommans in VPRO’s Bureau Buitenland over de VOC: de banden tussen Nederland en India

Premier Rutte komt nog niet terug van een grote handelsmissie in China, of volgende maand gaat hij met de crème de la crème van het Nederlandse bedrijfsleven naar India. En de huidige ondernemers kunnen veel leren van hun roemruchte voorgangers van de VOC, dat stelt hoogleraar koloniale geschiedenis Jos Gommans in VPRO’s Bureau Buitenland.

Wist je bijvoorbeeld dat onze grote Rembrandt heel erg door Indiase kunst is beïnvloed? Zo schilderde hij de grote Shah Jahan, die de wereldberoemde Taj Mahal liet bouwen. De banden tussen India en Nederland zijn dan ook veel ouder dan je denkt. Jos Gommans schreef er het boek Nederland en India vanaf 1550 over.

En dat boek is een aanrader voor alle deelnemers aan de handelsmissie vanuit ons land naar India onder aanvoering van premier Rutte. Van de VOC tot aan het VNO-NCW, Gommans plaatst de komende handelsreis in historisch perspectief en voorziet Rutte en de Nederlandse ondernemers van ongevraagd advies.

Lees of luister verder bij NPOradio1

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.