Universiteit Leiden

nl en

WIV 2017: taken, bevoegdheden en waarborgen in balans

Schout-bij-nacht b.d. Pieter Bindt, directeur van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) tussen 2011 en 2016, mengt zich sinds enige tijd ook in het debat over de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten. Hij meent dat er enkele hardnekkige misverstanden in de discussie zijn geslopen.

Inleiding door Constant Hijzen

Met zijn bijdrage gaat Pieter Bindt aan de hand van een aantal vragen in op die misverstanden. Als voormalig directeur-MIVD kan hij als één van de weinigen in het publieke debat vanuit zijn eigen ervaring reflecteren op wat die wet wel en niet beoogt. Dat maakt hem wel één van de spelers in het debat; Bindt brengt in zijn artikel dan ook een positief stemadvies uit.

Het stuk is echter meer dan een pamflet. De militaire component van het debat blijft sowieso sterk onderbelicht. Juist ook in de hele bevoegdheidsdiscussie – mogen de diensten nu wel of niet de bevoegdheid tot ‘onderzoeksopdrachtgerelateerde interceptie’ – is dat militaire perspectief van groot belang. Ook de MIVD, en misschien wel vooral de MIVD, zal die bevoegdheid inzetten in het buitenlandse inlichtingenwerk.

Mede daarom plaatsen we het stuk graag. Ook als u het niet met zijn stemadvies eens bent, is het betoog van Pieter Bindt informatief en een interessante bijdrage aan het debat.

Lees het artikel van Pieter Bindt op het WIV Referendum blog

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.