Universiteit Leiden

nl en

Vleggeert ziet digitale heffing vooral als pressiemiddel

Traditionele bedrijven betalen in de Europese Unie meer belasting dan digitale ondernemingen. De Europese Commissie wil hier maatregelen tegen treffen en voert dan ook een digitale heffing in, een ‘interim-belasting’, totdat er structurele maatregelen zijn om het groeiende gat in de winstbelasting te dichten.

Jan Vleggeert.
Jan Vleggeert

Jan Vleggeert, universitair hoofddocent belastingrecht, geeft aan dat er niet per se sprake hoeft te zijn van discriminatie van buitenlandse bedrijven. ‘De Europese regels verbieden zulke discriminatie, en ook staatssteun is niet toegestaan,’ zegt Vleggeert in de Volkskrant. ‘De Europese Commissie stelt juist dat zij een eind wil maken aan een andere onterechte achterstelling: die waarbij traditionele bedrijven meer belasting betalen dan digitale ondernemingen.'

Vleggeert denkt dat de belasting vooral dienst als pressiemiddel: ‘Om de winstbelasting aan te kunnen passen aan het digitale tijdperk, moeten de Europese lidstaten hun belastingverdragen met de Verenigde Staten wijzigen. Dat land heeft daar vooralsnog weinig trek in.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.