Universiteit Leiden

nl en

‘Burgers worden bewuster en assertiever’

In zeker twintig gemeenten worden de stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen herteld. Het hertellen van de stemmen van verkiezingen komt steeds vaker voor. Volgens Geerten Boogaard is dat niet gek: 'De democratie in Nederland wordt radicaler.'

Geerten Boogaard.
Geerten Boogaard

Geerten Boogaard, universitair docent staats- en bestuursrecht, geeft in het Nederlands Dagblad aan dat de burgers 'bewuster en assertiever' worden. 'Als er één stem verschil is, wordt dat niet direct meer geaccepteerd.'

Boogaard vindt dat de overheid moet inspelen op deze verandering. 'De overheid reageert vaak nerveus als burgers een kijkje willen nemen in de keuken van de overheid. De burger heeft op zijn beurt het idee dat de overheid niet transparant is. Daarom is het goed dat de mogelijkheid tot stemmen hertellen er is.'

Boogaard kan het zich goed voorstellen dat er fouten worden gemaakt bij het tellen van de stemmen. 'Je zit van 's ochtends tot 's avonds laat op het stembureau. Dat vergt concentratie. De enorme stembiljetten helpen ook niet mee.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.