Universiteit Leiden

nl en

Turkse tanks in Syrië: kan dat zomaar?

Turkije is recent de Syrische regio Afrin binnengevallen. Volgens Turkije is dit uit zelfbescherming. Nico Schrijver zegt in dagblad Trouw dat ‘als een land zich op het recht van zelfverdediging beroept het wel moet kunnen bewijzen dat de reactie noodzakelijk is’.

Nico Schrijver.
Nico Schrijver

Volgens Nico Schrijver, hoogleraar internationaal publiekrecht, zou Turkije best kunnen aantonen dat er vanaf Koerdisch grondgebied via milities infiltraties in Turkije plaatshebben. Dit zou betekenen dat de reactie van Turkije noodzakelijk zou zijn. Maar Schrijver geeft in Trouw aan dat het nog belangrijker is om aan te tonen of de reactie in proportie is. En daar twijfelt Schrijver aan: ‘Als ik Erdogan hoor zeggen dat hij ze zal uitroeien en zal terugdringen tot aan de Iraakse grens, dan is dat denk ik geen proportionele reactie meer.'

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.