Universiteit Leiden

nl en

Andrea Evers te gast bij BNR Beter over gezond verstand

Bewegen, goed slapen, ontspannen, gezond eten. Dat dit goed voor je is, dat weten we allemaal wel. Maar toch is het voor veel mensen lastig om een gezonde leefstijl te hebben en dit vol te houden. Wat werkt wèl? Gezondheidspsycholoog Andrea Evers vertelt erover bij BNR Beter.

Andrea Evers in de media

Twan-vloek

Mijn aandacht werd getrokken door atypisch Twitter-commentaar op Twan Huys. ‘#EHS is echt maar wordt veroorzaakt #nocebo effect. Niet door straling maar door angst voor straling’, en: ‘Het probleem is dat Twan Huys dit nocebo-effect aanwakkert!’ (Column Stine Jensen).
Filosofie Magazine; 01-12-2018

Why nothing works - What if the Placebo Effect isn’t a trick?

New research is zeroing in on a biochemical basis for the placebo effect - possibly opening a Pandora’s box for Western medicine.
The New York Times Magazine – Sunday Magazine; 11-11-2018

Stil je honger met veel gezonde dingen, dan heb je geen zin in snacks 

Geef mensen grotere porties groente en fruit, dan gaan ze gezonder eten. Dat lijkt tegenstrijdig, want was het streven lange tijd niet juist om minder te eten? Maar dat klopt niet, zo blijkt uit onderzoek dat is verschenen in het blad Food Quality and Preference. 
Het Laatste Nieuws; 08-11-2018
Eindhovens Dagblad; 07-11-2018

Maak optimaal gebruik van het placebo-effect

Andrea Evers in geinterviewd naar aanleiding van een lezing over de rol van placebo- en nocebo effecten in de (geestelijke) gezondheidszorg en over de klinische implicaties hiervan, ook voor psychologische behandelingen. Deze lezing gaf zij op het VCGt najaarscongres 2018.
VGCt Najaarscongres 2018 Magazine; 07-11-2018
<link volgt>
GZ-Psychologie; 01-11-2018

Verslag wetenschappelijke dag LVMP 2018

Andrea Evers was dagvoorzitter voor de wetenschappelijke dag LVMP 2018.
LVMP Newsletter; 21-10-2018

Gezond verstand


BNR Beter; 08-10-2018

Een neppil waar je beter van wordt

Artsen kunnen hun patiënten beter helpen als ze bij hun behandelingen gebruikmaken van het placebo-effect, maar in de Nederlandse spreekkamers wordt dit weinig toegepast. Gezondheidspsycholoog Andrea Evers wil dat veranderen.
Het Parool; 26-09-2018

‘Laat je lichaam de pilletjes overbodig maken’

Hoogleraar gezondheidspsychologie Andrea Evers is ervan overtuigd dat het lichaam zichzelf meer kan repareren dan wij denken. Als dat zo is, biedt het twee voordelen: een groter gevoel van autonomie voor die patiënt en een forse kostenbesparing.
Elsiever; 01-10-2018 <link volgt>

Chronische jeuk treft 1 op de 6 mensen: 'Alsof je naakt door de netels rolt'

Chronische jeuk is gekmakend en wijdverbreid; liefst een op de zes mensen lijdt eraan. Het gaat 24 uur per dag door. Een oorzaak kan lang niet altijd worden gevonden, een remedie evenmin. Andrea Evers vertelt erover in De Morgen en Trouw - De verdieping.
De Morgen; 25-07-2018
Trouw - De Verdieping; 07-07-2018

Het placebo effect

Het kan het kusje zijn dat je moeder vroeger op je geschaafde knie gaf om de pijn te verlichten. Maarrrrr, wordt meestal in verband gebracht met kwakzalverij: het drankje dat een louche medicijnman aan naïeve patiënten geeft, maar als enige effect heeft dat het heel vies smaakt. Hoogleraar gezondheidspsychologie Andrea Evers leidt nu een internationaal team dat onderzoekt hoe placebo’s ook in de serieuze gezondheidszorg ingezet kunnen worden. Zij is te gast. 
Hemmen - BNR Nieuwsradio; 20-07-2018

Korting bij dierentuin of sportschool als hartpatiënt gezond leeft

Hartpatiënten kunnen voortaan sparen voor beloningen door bijvoorbeeld te stoppen met roken of wat extra te bewegen. Zo kunnen ze met korting naar de dierentuin, maar bijvoorbeeld ook goedkoper naar de sportschool. De unieke methode is ontwikkeld door Universiteit Leiden in samenwerking met Vital10 en veel andere samenwerkingspartners. Andrea Evers is hoogleraar aan de Universiteit Leiden en is nauw betrokken bij het project. 'Het is nog niet eerder gebeurd dat patiënten op zo'n systematische manier beloond worden voor gezond leven', aldus Evers. 'Het is een grootschalig systeem, wat op de persoon toegesneden kan worden. Zo worden verschillende gezonde levensstijlen beloond, maar zijn er ook meerdere beloningen.' (Berichten in diverse media 03-07-2018 - 18-07-2018). 
Algemeen Dagblad
Noordhollands Dagblad
Leidsch Dagblad
Pharmacy Choice
Smarthealth

Radio/tv

Worden hartpatiënten gezonder door cadeautjes te geven

Hartpatiënten krijgen na hun operatie of behandeling nog een tijdje begeleiding, maar daarna moeten ze zelf verder werken aan hun herstel. En dat valt niet altijd mee. Het Tergooi Ziekenhuis en het Leids Universitair Medisch Centrum starten daarom een project om daar meer inzicht in te krijgen. 
Nieuws en Co - NPORadio1; 04-07-2018

Primeur: Tergooi start proef telemonitoring hartpatiënten

Als eerste ziekenhuis in Nederland start Tergooi deze maand met telemonitoring van hartpatiënten via het Benefit-programma. Met speciale meetapparatuur voeren in eerste instantie honderd patiënten thuis zelf metingen uit die ze online invullen, zodat de cardiologen hun gezondheidsontwikkeling op afstand kunnen volgen en beoordelen. 
De Gooi en Eembode; 02-07-2018

Eerste richtlijnen voor inzet placebo-effect in klinische praktijk

Het wordt steeds duidelijker dat het placebo-effect een grote invloed heeft op (medische) behandelingen. Een internationaal en interdisciplinair team van wetenschappers onder leiding van hoogleraar Gezondheidspsychologie Andrea Evers van de Universiteit Leiden, heeft nu de eerste richtlijnen geschreven hoe placebo-effecten ingezet kunnen worden in de klinische praktijk. Publicatie in Psychotherapy and Psychosomatics. (Persbericht in meerdere media 28-06-2018)
Medical Xpress
GGZ Nieuws
Medical Facts

Health-apps: vriend of vijand

Grazia; 27-06-2018 <link volgt>

Goeroe-gelovig

De wereldberoemde spiritueel leider Deepak Chopra is deze week in Nederland. Hij trad op in AFAS Live in Amsterdam – niet bepaald een klein theater. Sinds wanneer lopen wij ‘nuchtere Hollanders’ zo warm voor alternatieve geneeswijzen? 
RTL Nieuws Weekend Magazine; 24-05-2018

Dossier Placebo. Helpt een kusje echt

Placebo-effecten spelen bij genezing een belangrijke rol. Als je gelóóft in een behandeling, heb je al een grote stap gezet ."Waarom doen we daar niet meer mee?" vraagt psycholoog Andrea Evers. Met steun van Reumafonds onderzoekt zij hoe het placebo-effect slim is aan te wenden.
Reuma Magazine.nl; 01-04-2018 <link volgt>

Nocebo: the placebo effect’s evil twin

The little-known nocebo effect, where negative expectations about treatment lead to side effects, can have a huge impact on clinical outcomes. It is important that healthcare professionals are aware of the nocebo effect and talk to patients about their medicines in a balanced way so as to try to minimise it.
The Pharmaceutical Journal; 15-03-2018

Feit of Fictie: Positief denken om je lichaam te slim af te zijn

Radio Een Vandaag - NPO Radio 1; 15-02-2018

Kun je buikpijn krijgen van menstruatie-apps?

Evers doet onderzoek naar placeboeffecten en de invloed van verwachtingen op een ziekteproces. Zij zegt dat de kans groot is dat een vrouw als Rosemarijn die deze voorspellingen leest, zich ook daadwerkelijk zo gaat voelen. „Uit studie blijkt dat als mensen een instructie lezen waarin staat dat ze bijwerkingen ontwikkelen, ze vaker bijwerkingen rapporteren.” Zo creëert bijvoorbeeld alleen al de verwachting dat er een pijnprikkel komt, eenzelfde hersenactiviteit als de daadwerkelijke pijnprikkel. Vrouwen die deze app gebruiken, hebben daarmee een grotere kans juist de genoemde emoties zelf te ervaren, terwijl ze slechts algemene voorspellingen volgen. 
NRC.nl; 12-01-2018

Veelbelovend

In de serie 'Veelbelovend' van omroep NTR maken we kennis met zes leden van De Jonge Akademie over hun onderzoek en hoe zij hun tijd bij De Jonge Akademie voor zich zien. Bekijk de videoportretten, uitgezonden op zaterdag 7 oktober van twee Leidse Jonge Akademie-leden: gezondheidspsycholoog Andrea Evers en sterrenkundige Frans Snik. 
Bekijk het fragment van in Veelbelovend op NPO3; 10-10-2017

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.