Universiteit Leiden

nl en

Westen zoekt grens op met het doden van IS-strijders

Westerse regeringen komen er steeds openlijker voor uit dat ze westerse IS-strijders liever gedood zien worden, dan dat ze terugkeren. Met deze aankondiging zoeken deze regeringen de grens op van wat volkenrechtelijk gezien toelaatbaar is.

Nico Schrijver: Westen zoekt grens op met het doden van IS-strijders
Nico Schrijver

Strijders mogen volgens het oorlogsrecht alleen worden gedood als dat militair nodig is. Ook mag het geweld niet buitenproportioneel zijn. Nico Schrijver, hoogleraar internationaal publiekrecht, zegt in een artikel een Trouw het volgende hierover: ‘Als je bijvoorbeeld weet dat een groep strijders geneigd is zich over te geven, dan mag je ze niet neerknallen. Dat is militair niet noodzakelijk en niet proportioneel.’

Ook minister-president Mark Rutte gaf in 2015 toe dat hij vond dat jihadisten die nar Syrië of Irak reizen beter daar kunnen sneuvelen dat dat ze terugkeren naar Nederland. Deze uitspraak kwam hem op een hoop kritiek te staan. Ook Schrijver heeft er zijn bedenkingen over. ‘Ik vind dat politici hiermee tot aan de rand gaan hoor. Het is geen verstandige taal, want je ondergraaft je eigen waarden. Je moet ernaar streven dat IS-strijders worden gevangen genomen en berecht. Ook jihadisten blijven mensen en iedereen heeft recht op een eerlijk proces. Daarin hoort een rechtsstaat zich juist te onderscheiden van Islamitische Staat.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.