Universiteit Leiden

nl en

'Nederland marktleider in internationale belastingplanning'

Na het uitlekken van de Paradise Papers blijkt nog duidelijker dat Nederland een belastingparadijs is. Ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib heeft Nederland zelfs op de derde plaats van belastingparadijzen gezet.

Henk Vording.
Henk Vording

Volgens Henk Vording, hoogleraar algemeen belastingrecht, is wel of geen belastingparadijs meer een politieke dan een feitelijke vraag. Zwarte lijsten zijn over het algemeen niet effectief, omdat daar al snel geen landen meer op staan: ‘Engeland wilde dat Bermuda van zo'n lijst af ging, Nederland wilde Curaçao eraf,’ aldus Vording in Het Financieele Dagblad.

Toch wijzen cijfers uit dat Nederland de belangrijkste bestemming van Amerikaanse buitenlandse investeringen is. Nederland is daarentegen weer de eerste of tweede investeerder in Duitsland, Frankrijk, India en Brazilië. Vording: ‘Nederland is marktleider in internationale belastingplanning.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.