Universiteit Leiden

nl en

De lokale lobby en haar invloed op de gemeenteraadsverkiezingen

Op 21 maart 2018 gaat Nederland weer naar de stembus, ditmaal voor de gemeenteraadsverkiezingen. Voor deze verkiezingen is de lokale lobby al meer dan ooit in actie om de lokale belangen te behartigen. Arco Timmermans, bijzonder hoogleraar Public Affairs, vertelt in het Leidsch Dagblad over deze lobbygroep.

Op de agenda zetten

Volgens Arco Timmermans is het belangrijkste doel van de lokale lobbygroepen om hun thema op de agenda te zetten. Op dit moment zijn de partijen bezig met het maken van hun verkiezingsprogramma, en lobbyisten proberen dus juist nu hun punten in het programma te krijgen. Dit is niet alleen belangrijk voor tijdens de verkiezingen, maar zelfs erna. Timmermans: ‘Als belangenbehartiger kun je politici dan wijzen op hun beloftes en dat ze die moeten nakomen. Wat het onderwerp ook is, niemand wil te boek staan als iemand die zijn beloftes verbreekt’.

Amateurlobbyisten

Een groot deel van het lobbyen op lokaal niveau gebeurt door amateurs zoals hobbyisten, vrijwilligers en mensen uit de praktijk. Volgens Timmermans kan lobbyen door deze groepen effectief zijn, maar dan moeten deze wel weten hoe ze dat het best kunnen aanpakken: je moet de juiste mensen weten aan te spreken, en op de juiste manier. Daarom zijn er volgens hem steeds meer kantoren en bureaus die hierin helpen. 

Meer lezen?

Lees het volledige artikel over de lokale lobbyist in het Leidsch Dagblad.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.