Universiteit Leiden

nl en

Leidse wetenschappers over recente aanslagen Engeland

Op 22 mei was er een aanslag tijdens een concert van Ariana Grande in Manchester. Afgelopen zaterdagavond was er nog een aanslag: ondertussen alweer de derde aanslag op Britse bodem in korte tijd. Leidse wetenschappers waren veelvuldig in het nieuws om deze gebeurtenissen toe te lichten.

Quirine Eijkman - RTL Late Night

In RTL Late Night vertelt Quirine Eijkman over de recente aanslagen en vertelt ze dat de Britse veiligheidsdienst MI5 hier eigenlijk al voor gewaarschuwd heeft: het is niet de vraag of, maar wanneer er een aanslag plaats vindt. Echter, er wordt een hoop gedaan om het te voorkomen, en er zijn al minstens 13 plotten ontmanteld. In hoeverre moet het beleid dan nu veranderen? Bekijk hier de uitzending (vanaf minuut 16)

Jelle van Buuren - NOS website

Na de derde aanslag in korte tijd zijn de aanslagen in Groot Brittanië hét onderwerp van de verkiezingen. Waar eerst de politiek bang was voor het stigmatiseren van moslims, zegt premier May nu sterk 'genoeg is genoeg'. Hoe serieus is dit te nemen, en wat zijn de gevolgen voor de verkiezingen? Lees het volledige artikel hier. 

Quirine Eijkman - PAUW

De zelfmoordterrorist die zich maandagavond 22 mei opblies in de Manchester Arena, was voor de aanslag in beeld bij de Britste veiligheids- en inlichtingendiensten. De vraag die hierdoor bij men opkomt is of de autoriteiten deze aanslag ook hadden kunnen voorkomen. Quirine Eijkman gaat in PAUW op deze vraag in. Kijk het fragment hier terug. 

Jelle van Buuren - PAUW

Met terrorisme-expert Jelle van Buren gaat PAUW in gesprek over de aanslag in Manchester. Moeten we er maar gewend aan raken dat we nooit 100 procent veiligheid kunnen hebben, en creëeren we niet alleen maar nieuwe doelwitten door het instellen van extra controles? Het fragment is hier terug te vinden.

Jeanine de Roy van Zuijdewijn - NOSop3 Live

Jeanine de Roy van Zuijdewijn heeft het met NOSop3 over 'soft targets': burgers of plekken die slecht beveiligd zijn. Ze legt uit dat we wel plekken kunnen beveiligen, maar dat dan de aanslag voor de drempel gepleegd kan worden. Ook kunnen we niet zomaar overal fouilleeren: dan krijgen we een politiestaat. Lees hier het interview en kijk de uitzending terug.

Jelle van Buuren - Trouw

"Genoeg is genoeg", sprak de Britse premier Theresa May plechtig, één dag na de aanslag bij de London Bridge. Maar wat gaat May nu precies doen om dit verder te voorkomen? Jelle van Buren reageert hierop in Trouw. Lees meer

Stef Wittendorp - Algemeen Dagblad

Groot-Brittannië moet veranderen, stelde May, om snel een einde te maken aan de nieuwe terreurtrend van 'copycat'-terroristen die zij over het eiland ziet trekken. Maar werkt strenger straffen? Lees het volledige interview met Stef Wittendorp op de website van het Algemeen Dagblad.

Jelle van Buuren - Financieel Dagblad

Grote techbedrijven bieden een veilige haven aan haatzaaiende extremisten. Internationale afspraken zijn nodig om de digitale wereld verder te reguleren. Dat heeft de Britse premier Theresa May gezegd naar aanleiding van de aanslag in Londen, waarbij zaterdag zeven mensen plus de drie daders om het leven kwamen. Jelle van Buuren reageert in het FD over hoe ze dit aan denkt te pakken. 

Jelle van Buuren - Trouw

Op 18 juni was er weer een aanslag in London. Dit keer was het een blanke man, die op moslims in reed bij een moskee. Echter, de bestuurder van de auto werd door de media niet een 'terrorist' genoemd. Jelle van Buuren reageert in Trouw hierop.  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.