Universiteit Leiden

nl en

Een griezelverhaal voor belastingadviseurs

In Nederland is grootschalige belastingontwijking door Amerikaanse multinationals mogelijk geweest. Jan Vleggeert, universitair hoofddocent belastingrecht, stelt dat Nederland hiermee ongeoorloofde staatssteun heeft gegeven aan Amerikaanse bedrijven. Dit schrijft hij onder meer in een artikel voor de Bulletin for International Taxation.

Volgens Anna Gunn, als promovendus verbonden aan de afdeling Belastingrecht, is dit artikel ‘een aanrader voor iedere belastingadviseur die op de afdeling Amerika werkt en van griezelverhalen houdt’. Of er daadwerkelijk sprake is van staatssteun, is lastig te bepalen. Volgens Gunn had het moeten worden voorgelegd aan de Europese Commissie: ‘het is namelijk de bedoeling dat zij van tevoren beoordeelt of er sprake is van staatssteun.’

Blijft dit onbestraft?

Het is nog niet duidelijk of de Europese Commissie nog een onderzoek gaat instellen naar of er daadwerkelijk sprake is van staatssteun. Jan Vleggeert ziet het in ieder geval niet meer gebeuren. Maar dat is wel een politieke beslissing van de Europese Commissie waar je vraagtekens bij kunt zetten.’

Het hele artikel is te lezen op de website van De Correspondent.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.