Universiteit Leiden

nl en

Arjan Blokland: ‘Je kunt een motorclub niet zomaar verbieden’

De roep om het verbieden van motorclubs als No Surrender en de Bandidos wordt almaar groter in politiek Den Haag. Maar volgens Arjan Blokland, bijzonder hoogleraar criminology and criminal justice, is dat nog niet zo gemakkelijk: 'Je moet juridisch hard maken dat de motorclub een leidende rol speelt bij het plegen van strafbare feiten.'

Minister van Veiligheid en justitie Stef Blok kondigde een wetsvoorstel aan waarin de minister zelf een motorclub kan verbieden. Volgens Arjan Blokland zal dat nog een zware dobber worden. Het recht op vereniging staat namelijk hoog in het vaandel bij de rechterlijke macht. ‘Zelfs als 80 procent van de leden van een outlaw motorclub een strafblad heeft, kun je niet zomaar concluderen dat de club een criminele organisatie is,' stelt Blokland in een interview met de Volkskrant. Het OM moet kunnen aantonen dat de club de spin in het criminele web is. ‘Als leden van een voetbalclub strafbare pleiten plegen, wordt de voetbalclub ook niet zomaar verboden.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.