Universiteit Leiden

nl en

De man die 4000 oude handschriften beheert: portret Erik Kwakkel in NRC

Van mavist klom hij op tot boekwetenschapper en Scaligerhoogleraar, naar de baanbrekende humanist Josephus Justus Scaliger. Met de leeropdracht ‘Bijzondere Collecties’, bestudeert Erik Kwakkel de enorme verzameling Middeleeuwse handschriften van de Universiteitsbibliotheek. Een interview in NRC.

Erik Kwakkel

Niet alleen voor monniken

In de Middeleeuwen waren boeken niet alleen voor monniken, vertelt Kwakkel in NRC. Door de opkomst van de universiteit rond 1200 wordt kennis beter uitgewisseld en beginnen mensen op zichzelf reflecteren - het begin van het zelfbesef. De mens wordt de maat der dingen, niet langer de kerk. 

Lees het volledige interview met Erik Kwakkel in NRC

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.