Universiteit Leiden

nl en

Jan Vleggeert op BNR Nieuwsradio over belastingafspraken multinationals

Een topambtenaar van het ministerie van Financiën heeft in 2004 de toenmalig staatssecretaris Joop Wijn geadviseerd om de inhoud van belastingafspraken met buitenlandse bedrijven geheim te houden voor andere landen.

Jan Vleggeert, universitair hoofddocent belastingrecht, kreeg hierover documenten boven tafel via een WOB-verzoek. Hij geeft in het programma Ochtendspits op BNR Nieuwsradio aan dat er hier geen sprake is van belastingontduiking. ‘Belastingontduiking is illegaal. Belastingontwijking is het op legale wijze ontwijken van de belasting. Daar is hier sprake van, want alles gebeurt binnen de kaders van de Nederlandse wet en regelgeving.’

Het is echter niet duidelijk of de toenmalig staatssecretaris Joop Wijn dit advies heeft opgevolgd. ‘Het zou mij niet verbazen als het advies is opgevolgd, maar we weten dus niet op welke manier en of we nog steeds op deze manier doorgaan.’

Het Financieele Dagblad

Ook in het FD wordt Vleggeert geciteerd over deze zaak. 'Uitwisseling van rulings heeft geen zin als er geen specifieke informatie in staat. De fiscus in een ander land kan daar niets mee,' aldus Vleggeert.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.