Universiteit Leiden

nl en

Winnaar Natuurkunde fotowedstrijd is Beeld van de Week Volkskrant

Vera Meester heeft de jaarlijkse Natuurkunde Fotowedstrijd 2016 gewonnen, met haar afbeelding van 'lachende' colloiden. De Volkskrant publiceerde de foto als Beeld van de Week.

Promovenda Vera Meester ontvangt de eerste prijs op het Ehrenfest colloquium van 7 december. Haar winnende foto krijgt een ereplek op de 1e verdieping van het Oortgebouw, en is geselecteerd als Beeld van de Week in de Volkskrant. Bekijk hieronder de top 3 van de Natuurkunde Fotowedstrijd 2016.

 

Winnaar

Vera Meester

Afbeelding gemaakt met een Scanning Electron Microscope. We zien deeltjes ter grootte van een miljoenste meter, zogenoemde colloïden. De deeltjes zijn gemaakt door het stollen van zachte bolletjes, wat leidt tot het ombuigen van de buitenkant van de schil, met deukjes als resultaat. In dit specifieke geval vormen de deukjes smiley faces! Natuurkundigen gebruiken de deeltjes in experimenten waarbij colloïden zichzelf organiseren en grotere structuren vormen met nieuwe fysische eigenschappen.Tweede plaats

Casper van der Wel

Afbeelding gemaakt met een confocale microscoop. Lipide membranen bemiddelen een kracht tussen eiwitmembranen. We zien zes bolvormige lipide membranen (paars) samen met vele deeltjes (groen) van een miljoenste meter. Veel van die deeltjes zitten vastgekleefd aan de membranen: ze trekken elkaar aan door de membraanvervorming die ze veroorzaken.Derde plaats

Martin de Wit

Afbeelding gemaakt met een optische microscoop. We zien detectiechips bedekt met siliciumnitride, die natuurkundigen gebruiken voor Magnetic Resonance Force Microscopy (MRFM)—een techniek gebaseerd op een mechanische resonator waarmee ze signalen detecteren van een klein aantal atomaire spins. De horizontale streep is de ‘RF-draad’, die magnetische velden genereert om spins in het sample te manipuleren. De twee kleine vierkantjes in het midden worden gebruikt om de beweging van de resonator te voelen. De kleurige ringen zijn het resultaat van de geleidelijke afname van de dikte van de siliciumnitridelaag.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.