Universiteit Leiden

nl en

Was er een belastingdeal tussen de Oranjes en het kabinet?

Volgens premier Mark Rutte is er geen bewijs dat de Oranjes in 1972 geheime afspraken hebben gemaakt met het kabinet over de compensatie voor de belasting die zij moesten betalen over hun privévermogen. In Nieuwsuur van 26 oktober 2016 werd uitgebreid ingegaan op deze ‘belastingdeal’.

Henk Vording, hoogleraar belastingrecht, geeft in dit item (begint na 33.00 minuten) aan dat er ‘aanwijzingen zijn dat koningin Juliana in die tijd zo krap bij kas zat, dat ze haar eigen vermogen heeft moeten aanspreken voor het uitoefenen van de koninklijke functie. Er is toen een deal gesloten waarbij de Oranjes aan de ene kant belasting moesten betalen en aan de andere kant een vaste uitkering zouden krijgen’.

Volgens RTL hebben de Oranjes toentertijd een compensatie bedongen voor het betalen van belasting. Premier Rutte kondigt dan ook een historisch onderzoek aan dat een einde moet maken aan de onduidelijkheid.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.