Universiteit Leiden

nl en

Universiteit van Nederland start op televisie met twee Leidse wetenschappers

De populaire online colleges van de Universiteit van Nederland krijgen een vervolg op televisie. Op 17 en 18 oktober trappen twee Leidse wetenschappers de uitzendingenreeks af.

Hoe werken algoritmes? En hoe gebruiken veiligheidsdiensten big data in hun strijd tegen terreur? Deze en andere vragen staan in de week van 17 oktober centraal in de privacyreeks van de Universiteit van Nederland. De Leidse wetenschappers Bart Schermer en Willemijn Aerdts zullen op maandag en dinsdag het spits afbijten.

Voor het eerst zullen de colleges van de Universiteit van Nederland ook op televisie te zien zijn, met oprichter Alexander Klöpping als presentator. De Universiteit van Nederland verwierf de afgelopen jaren bekendheid met online colleges van topwetenschappers. De 450 colleges zijn samen al tientallen miljoenen keren bekeken.

Bart Schermer

‘Ik heb niets te verbergen.’ Het is een veelgehoord argument in het privacydebat. Toch heb je wél iets te verbergen, zegt universitair hoofddocent Bart Schermer. Hij is gespecialiseerd in privacy- en internetrecht. Schermer focust tijdens zijn college niet op de vraag wat bedrijven allemaal van je weten, maar op de vraag wat deze bedrijven met al die informatie doen. Wat blijkt: in de huidige, data gedreven samenleving kan er van alles misgaan met de algoritmes waarop overheden en bedrijven vertrouwen. Zelfs in de algoritmes die de Amerikaanse overheid gebruikt om criminelen te veroordelen. Wat betekent dit voor onze veiligheid, en hoe kunnen we ons daar tegen wapenen?

Willemijn Aerdts

Over verijdelde aanslagen horen we weinig in de media. Toch wordt er voor iedere succesvolle aanslag een heel stel andere voorkomen. Willemijn Aerdts laat tijdens haar college zien hoe het eraan toe gaat achter de schermen van de veiligheidsdienst. Ze laat zien op welke manieren de AIVD inlichtingen verzamelt, en wat daarbij wel en niet is toegestaan. Ze focust daarbij op ‘things we don’t know we don't know’, zaken waarvan we niet weten dat we ze niet weten. Door te leren uit het verleden en het heden, probeert de AIVD de tegenstander desondanks altijd één stap voor te blijven. Want dat is uiteindelijk waar veiligheidsdiensten zich iedere dag mee bezig houden.

Colleges volgen?

Geïnteresseerd in de colleges? Kijk naar Bart Schermer op maandag 17 oktober om 22:35 uur en naar Willemijn Aerdts op dinsdag 18 oktober om 22:50 uur. Je ziet het op NPO 3!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.