Universiteit Leiden

nl en

Erik-Jan Zürcher in Nieuwsuur over de zuiveringen in Turkije

In Nieuwsuur van 19 juli belichtte hoogleraar Turkse talen en culturen Erik-Jan Zürcher de maatregelen die president Erdogan na de mislukte coup heeft genomen.

Na de poging tot staatsgreep door een deel van het Turkse leger op 15 juli richt de Turkse regering haar vizier op (vermeende) sympathisanten van Fethullah Gülen, die door president Erdogan wordt aangemerkt als het brein achter de couppoging. Duizenden Turken zijn inmiddels ontslagen of gearresteerd.

Draaiboeken

Turkijedeskundige Zürcher acht het onwaarschijnlijk dat de staatsgreep door het Turkse bewind in scène is gezet om zo de grootschalige zuiveringen in het Turkse leger, de rechterlijke macht, het ambtenarenapparaat en de academische wereld te kunnen rechtvaardigen, "maar ik denk dat de regering toch wel op de hoogte is geweest van de dreiging van zoiets als deze coup, en zich daarop voorbereid heeft met heel gedetailleerde draaiboeken voor wat er moest gebeuren."
 

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.