Universiteit Leiden

nl en

Daan Weggemans in Trouw: 'Vrijgekomen verdachten kan niets worden verplicht'

Niet iedereen kreeg in het jihadproces zware straffen. Drie van de negen staan direct, of vrijwel direct, weer op vrije voeten. En dan? Hoe zorg je ervoor dat ze geen bedreiging meer vormen? Onderzoeker Daan Weggemans van het Centre for Terrorism and Counterterrorism gaf er een interview over in Trouw van vrijdag 11 december.

De drie verdachten die nu vrijkomen, stellen de overheid voor een dilemma. Daan Weggemans: “Ze moet nieuwe veiligheidsrisico’s tegengaan, maar kan niets afdwingen. Hoe lager de straf, hoe beperkter de voorwaarden die je aan iemands vrijheid kunt stellen. Meldplicht, enkelbanden, gebied- en contactverboden, dat kan hier allemaal niet.” 

Hoe kan de overheid dan toch toezicht over ze houden? Alleen de veiligheidsdiensten en politie blijven over. Informatie verzamelen, controleren, desnoods verstoren. Repressie dus. Maar of dat hen op het goede pad brengt, is twijfelachtig.” 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.