Universiteit Leiden

nl en

Kindermishandeling? #laatzenietbarsten

‘Er is maar één iemand nodig om de cirkel van geweld te doorbreken. Kom dus in actie bij een vermoeden van kindermishandeling’. Deze oproep doet de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik in de door haar georganiseerde Week tegen Kindermishandeling. Deze vindt plaats van 16 t/m 21 november. Om deze oproep kracht bij te zetten, lanceert de Taskforce de social media-campagne #laatzenietbarsten.

In Nederland worden jaarlijks 119.000 kinderen mishandeld. Er zijn dus 119.000 omstanders nodig die de cirkel van fysiek en verbaal geweld kunnen doorbreken. Om dit te symboliseren start de Taskforce een campagne om 119.000 selfie-foto’s te verzamelen. De selfies zijn te herkennen aan de hashtag #laatzenietbarsten.

Ook vraagt de Taskforce aan de mensen die meedoen om een kauwgombel te blazen als ze de selfie nemen. Deze bel staat symbool voor het onbezorgde, vrolijke en onbevangen kind. Wanneer de kauwgom niet voorhanden is, volstaat de hashtag. Een ieder kan ook de eigen profielfoto (op Facebook of Twitter) fotoshoppen met een kauwgombel ervoor.

Kom in actie

“Met zo’n selfie geven mensen aan dat ze in actie komen bij een vermoeden van kindermishandeling. De 119.000 foto’s zijn een steunbetuiging aan het mishandelde kind”, zegt Jan-Dirk Sprokkereef, vice-voorzitter van de Taskforce.

“Het is belangrijk dat mensen in actie komen als ze zich zorgen maken om een kind. Soms is het mogelijk om met simpele, praktische hulp de ouders een eind op weg te helpen. Mensen kunnen hun zorgen met de betrokkenen bespreken. Als men opziet tegen zo'n gesprek, kan een ieder altijd terecht bij Veilig Thuis via 0800-2000. Daar krijgt men een hulpverlener aan de telefoon die samen met hem of haar bekijkt welke stappen gezet kunnen worden en welke professionele hulp nodig is. Bellen kan ook anoniem”, aldus Sprokkereef.

Start campagne

De kick off van de campagne vond plaats op 16 november bij het Mundus College in Amsterdam in het bijzijn van Ruben Nicolai, Mert Ugurdiken, voorzitter Eberhard van der Laan en de andere leden van de Taskforce. Ook de Jongerentaskforce is aanwezig.

Ruben Nicolai is als ambassadeur verbonden aan de Week tegen Kindermishandeling en vindt het een noodzakelijk initiatief: “Als er 119.000 kinderen in Nederland zijn die dit jaarlijks meemaken, én dat dat getal al jaren achter elkaar niet omlaag gaat, dan is het hoog tijd om in actie te komen.”

Ook Mert Ugurdiken zet zich in voor de Week tegen Kindermishandeling. Mert is een van de grootste YouTube-filmhelden van dit moment. Zijn sketches zijn razend populair onder de doelgroep 18-35 jaar en hij heeft ruim 350.000 volgers verzameld op YouTube en Facebook.

Mert: “Bij een bezoek aan de Kindertelefoon heb ik gezien dat alertheid van mensen een mensenleven kan veranderen. Geen kind zou zich onveilig mogen voelen. Alles wat ik kan doen om hieraan bij te dragen doe ik erg graag. Ik hoop dat mijn bijdrage - en alle mensen die zich laten horen via #laatzenietbarsten - zorgen voor meer bewustzijn bij mensen.”

Over Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik

Ieder jaar worden in ons land 119.000 kinderen thuis mishandeld of verwaarloosd. Gemiddeld heeft één kind in elke schoolklas te maken met een vorm van kindermishandeling. Ondanks de inspanningen van alle betrokken instanties blijkt het een lastige, complexe opgave om dit aantal terug te dringen.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben de Taskforce kindermishandeling en seksueel misbruik ingesteld om de aanpak van kindermishandeling een stevige zet in de goede richting te geven. De Taskforce startte in september 2012 en gaat door tot en met 2016.

Meer weten over de Taskforce: www.taskforcekinderenveilig.nl

 

Meer weten over de Week tegen Kindermishandeling? Of weten welke activiteiten er in uw regio zijn? Kijk dan op www.weektegenkindermishandeling.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.