Universiteit Leiden

nl en

Freek Vonk bij DWDD

De monarchvlinder begint deze maand aan zijn mysterieuze trektocht, die misschien wel als de meest raadselachtige migratie ter wereld gezien wordt. Freek Vonk neemt een van de grootste vlinders ter wereld, de Atlasvlinder en een rupsje hiervan, mee naar de studio!

Wij vinden de weg met een navigatiesysteem, maar hoe doen vlinders dat aangezien de meeste soorten nog geen jaar oud worden? Bioloog Freek Vonk vertelt dat vlinders de stand van de zon gebruiken en daardoor in een rechte lijn naar hun bestemming toe gaan.

Freek Vonk neemt de Noord-Amerikaanse supermonarchvlinder als voorbeeld. Volgens de beroemdste bioloog van Nederland overwinteren zij altijd op dezelfde plaats in Mexico, terwijl ze er nog nooit zijn geweest. “Als het in Canada koud wordt gaan ze met z’n allen 4500 kilometer vliegen richting de bossen van Mexico, waar ze jaarlijks overwinteren rondom een plek van acht hectare groot.”

Bekijk het fragment van de uitzending

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.