Universiteit Leiden

nl en

Freek Vonk tweemaal per week op safari in Z@ppLive

De Leidse bioloog en promovendus Freek Vonk is met ingang van dinsdag 10 januari twee keer in de week te zien in het jeugdprogramma 'Freek op safari'. Vonk: ‘Het wordt spannend en avontuurlijk. Hoe overleef je op de Afrikaanse savanne?’

... en hier met zeeslangen in Nieuw CaledoniëBoze leeuw of luipaard

 

‘Eigenlijk is het een survivalprogramma’, vertelt Vonk die met de filmploeg ook echt op de Afrikaanse savanne in Zambia verbleef. ‘Wat te doen als je ineens op zo’n savanne belandt? Waar kun je een kamp opzetten, waar moet je dat vooral niet doen? Hoe voorkom je dat er een olifant door je kamp dendert en hoe moet je reageren als je een boze leeuw of luipaard tegenkomt?’ Er wordt ook gewerkt met nachtcamera’s, zodat te zien is wat er ’s nachts zoal rondkuiert op de savanne.

Jip en Janneketaal

 

Elke uitzending duurt tien minuten, de hele serie beslaat twaalf afleveringen. Het programma is bedoeld voor kinderen vanaf acht tot tien jaar. ‘Dat heeft te maken met de begrippen die ik gebruik. Jongere kinderen kennen die misschien nog niet. Het wordt geen kinderachtig programma. Ik breng echte wetenschappelijke informatie in Jip en Janneke-taal.’

‘Waaahhh!’

Vonk vindt het heerlijk om programma’s te maken voor kinderen. ‘Kinderen vinden exotische dieren prachtig, het mooiste wat er is. Ze zijn er van nature door gefascineerd. Enge dieren vinden ze vaak ook helemaal niet eng, dat sluipt er in de loop van de tijd in door hun ouders die Waaaahhh! roepen als ze een spin of een slang zien.

Niet definitief weg

Nu de serie uitgezonden gaat worden zit het werk voor Vonk erop. Hij heeft een Rubiconsubsidie-aanvraag ingediend om een poosje naar de Bangor University in Wales te kunnen. ‘Het lijkt me goed om ook een tijdje aan een buitenlandse universiteit te verblijven. Niet ver weg want ik heb thuis mijn slangen en die kan ik niet te lang achterlaten.’ En bovendien wil hij helemaal niet bij de Universiteit Leiden weg. ‘Onze groep is wereldwijd vooraanstaand in het slangenonderzoek. We hebben zelfs de eerste stappen gezet op het pad van het genoom-onderzoek aan slangen, daar komt een publicatie over.’

In Leiden natuurlijk!

Vonk heeft zijn hart verpand aan de Universiteit Leiden, dat is duidelijk. ‘De bedoeling vanFreek op safari is kinderen te prikkelen en te stimuleren hun nieuwsgierigheid naar de natuur te volgen. Ik hoop op Wow! of Aha! als ze een spugende cobra zien. Zo kweek je draagvlak voor natuurbescherming. En ik hoop natuurlijk ook dat een aantal kinderen blijvend geïnteresseerd raakt en biologie gaat studeren. In Leiden natuurlijk!’

Kijken dus!

Op dinsdag en donderdag rond 16:30 uur in Z@ppLive op Nederland 3. Herhaling op zondag.

VPRO Villa Achterwerk Freek op safari

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.