Universiteit Leiden

nl en

Freek Vonk krijgt eigen show op Discovery Channel

In het programma Time Warp brengt bioloog Freek Vonk de gevaarlijkste gifslangen ter wereld voor de camera. Zijn doel is niet het tonen alleen, maar vooral het melken van het slangengif ten behoeve van zijn promotieonderzoek. Vrijdag vertelde hij over zijn fascinatie voor slangen in 'De Wereld Draait Door'.

Binnenkort vertrekt Vonk naar Indonesië op zoek naar de grootste en gevaarlijkste gifslang van alle, de koningscobra. Hij wil de ‘whereabouts’ van deze slangensoort in kaart gaan brengen, door ze onder andere van een zendertje te voorzien. Vrijdag vertelde Vonk bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door over zijn fascinatie voor slangen. 

Snakehunter

Vanwege zijn jungletochten wordt Vonk wel eens vergeleken met Steve Irwin. Hoewel Irwin geen wetenschapper was, is de vergelijking niet zo gek gezien hun passie voor reptielen. Gefascineerd door de tijgerpython van een schoolvriend wilde Vonk al op veertienjarige leeftijd zijn eigen terrarium kopen. ‘Toen ik die slang aanraakte, was ik verkocht. Mijn moeder zorgde aanvankelijk voor moeilijkheden. Ze zei stellig: “Slang erin, ik eruit.” Toch puilde mijn kamer een jaar later uit van de slangen.’
Maar de passie voor reptielen is niet de enige overeenkomst tussen Irwin en Vonk. ‘Door zijn enthousiasme kon Irwin de boodschap moeiteloos overbrengen op het publiek en dat is cruciaal voor academici. Wetenschappers moeten mensen kunnen prikkelen.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.