Logo Universiteit Leiden.

nl en

Lesmateriaal Studievaardigheden

Ben jij docent in het voortgezet onderwijs? Wil jij jouw leerlingen beter maken in bronnen zoeken, teksten schrijven en reflecteren op zichzelf? Het lesmateriaal Studievaardigheden voor havo/vwo bovenbouw is kosteloos beschikbaar. Het bestaat uit tien lessen in het online platform LessonUp.

Het lesmateriaal

De uitgangspunten van het lesmateriaal:

  1. Geschikt voor elke leerling in havo/vwo bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Er zijn differentiatiemogelijkheden.
  2. De lessen zijn kant-en-klaar inclusief docenthandleiding. Zo kan je de lessen geven met weinig voorbereidingstijd.
  3. Iedere les duurt ongeveer 40 minuten. De lessen zijn inpasbaar in de roosters voor bijvoorbeeld mentorlessen en LOB-uren.
  4. Mogelijkheid om de lessen zowel individueel als klassikaal te doorlopen.
  5. De lessen zijn onderverdeeld in drie thema’s: onderzoeken, communiceren en reflecteren. Ook heel relevant voor het profielwerkstuk.
  6. De lessen zijn beschikbaar als losse les en als lessenserie, maar je kunt ook losse onderdelen uit de lessen gebruiken. Ideeën voor andere toepassingsmogelijkheden vind je in de hand-out.

Deze video kan niet worden getoond omdat u geen cookies heeft geaccepteerd.

Verlaat onze website om deze video te bekijken.

Voucher aanvragen

Na het invullen van het aanvraagformulier krijg je een automatische e-mail met een vouchercode. Deze code kun je bij LessonUp verzilverenJe hebt dan direct toegang tot het lesmateriaal. Bovendien krijg je in de e-mail een handreiking met introductie van de inhoud. Je kunt dus direct met het lesmateriaal aan de slag. 

Wil je een eerste indruk van het lesmateriaal? Bekijk dan de proefles.

Nascholingstraject

Het lesmateriaal gebruiken in vaklessen? Daarmee versterk je niet alleen de vaardigheden van leerlingen, maar vergroot je ook de leeropbrengsten van het vak. Een win-winsituatie dus! Om je op weg te helpen bij het integreren van het lesmateriaal in jouw vaklessen, biedt het ICLON een nascholingstraject aan. In twee trainingssessies van 2,5 uur bespreken we de mogelijkheden voor het gebruik in het curriculum.

Je kunt je opgeven voor het nascholingstraject via het aanmeldformulier. De trainingsdatum is afhankelijk van het aantal aanmeldingen en wordt in overleg bepaald.

Met het lesaanbod ‘Studievaardigheden’ vanuit het Nationaal Programma Onderwijs-project 'Versterking aansluiting vwo-wo' biedt het ICLON Universiteit Leiden drie jaar lang een gratis lessenreeks aan. Doel van de lessenreeks is het versterken en ontwikkelen van vaardigheden die leerlingen nodig hebben gedurende hun schoolloopbaan maar ook daarna in het wetenschappelijk onderwijs.

Deze website maakt gebruik van cookies.