Logo Universiteit Leiden.

nl en

Lesmateriaal Studievaardigheden

Met het lesaanbod ‘Studievaardigheden’ vanuit het NPO-project Aansluiting vwo-wo biedt het ICLON Universiteit Leiden drie jaar lang een gratis lessenreeks aan. Deze bestaat uit 10 lessen in LessonUp voor de bovenbouw van het voortgezet onderwijs. Doel van de lessenreeks is het versterken en ontwikkelen van vaardigheden die leerlingen nodig hebben gedurende hun schoolloopbaan maar ook daarna in het wetenschappelijk onderwijs.

Het lesmateriaal

Het lesmateriaal kent de volgende uitgangspunten:

  1. Kant-en-klare lessen met theorie en verwerkingsactiviteiten, zowel individueel als klassikaal te doorlopen;
  2. Het aanbod is onderverdeeld in drie thema’s: reflecteren, onderzoeken en communiceren;
  3. Voor elke leerling in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, inclusief differentiatiemogelijkheden;
  4. Voor elke middelbare school (inpasbaar in roosters: de mentorles, de flex-uren of de lob-uren);
  5. Passend in het curriculum als aanvulling, als volledige les of als lessenserie;
  6. Inclusief handreiking voor docenten en mentoren.

Voucher aanvragen

Op het moment dat je een vouchercode aanvraagt, krijg je binnen een paar werkdagen je persoonlijke code via e-mail toegestuurd. Deze code is alleen geldig voor één persoon en kan dus niet door meerdere docenten gebruikt worden. In de mail ontvang je een vouchercode en een handleiding hoe je met deze code kunt inloggen bij LessonUpBovendien krijg je een introductie van de inhoud van het lesmateriaal en kun je dus direct aan de slag. 

Wil je voor jouw school voor meerdere docenten tegelijk een voucher aanvragen? Stuur dan een e-mail naar NPO-Aansluiting@iclon.leidenuniv.nl met de naam en plaats van jouw school en van iedere docent de voor- en achternaam, het e-mailadres en het schoolvak waarin ze lesgeven.

Nascholingsaanbod

Om het lesaanbod te kunnen integreren in het bestaande curriculum van scholen, biedt het ICLON een nascholingstraject aan. Hierbij worden docenten en mentoren begeleid in het gebruiken van het materiaal in de eigen lessen. In twee trainingssessies van 2,5 uur bespreken we de mogelijkheden voor het gebruik ervan in de vaklessen. Hiermee worden niet alleen vaardigheden bij leerlingen versterkt, maar het vergroot ook de leeropbrengsten voor de verschillende vakken. Een win-win situatie dus! 

Je kunt je opgeven voor het nascholingstraject via het aanmeldformulierDe trainingsdatum is afhankelijk van het aantal aanmeldingen en wordt in overleg bepaald.

Deze website maakt gebruik van cookies.