Universiteit Leiden

nl en

Studievoorlichting

Webinar 'Leraar worden in het voortgezet onderwijs'

Datum
vrijdag 15 maart 2024
Toelichting
Online webinar: 10:00-10:45
Locatie
Online

Online webinar 'leraar worden in het voortgezet onderwijs'

Overweeg je om leraar te worden in het voortgezet onderwijs (vo)? Via de Universiteit Leiden zijn er verschillende lerarenopleidingen in voltijd en deeltijd om een onderwijsbevoegdheid te behalen. In dit webinar bespreken we de Educatieve module, de master Leraar VHO en het Zij-instroomtraject. We vertellen hoe het is om leraar te zijn en we gaan in op de opzet van de opleiding, de toelatingseisen, de financiën en we geven tips voor degene die zich nog aan het oriënteren is. Aan het einde is er de mogelijkheid om vragen te stellen.  

Schrijf u nu in!

Volg op vrijdag 15 maart de online webinar over leraar worden in het voortgezet onderwijs.

Naar het aanmeldformulier

Werken als leraar in het voortgezet onderwijs

Wil je je kennis over jouw vakgebied delen? Heb je hart voor het onderwijs en zin in lesgeven? Vind je het leuk om met kinderen te werken? Dan is het leraarschap mogelijk iets voor jou! Als leraar heb je een uitdagend en dynamisch beroep met een groot maatschappelijk belang. Je draagt jouw kennis over op een nieuwe generatie, zowel wat betreft de vakinhoud alsook sociaal-emotionele vaardigheden. Daarnaast bouw je gedurende het schooljaar een band op met jouw klassen en collega’s. 

Het ICLON Universiteit Leiden heeft verschillende lerarenopleidingen, waarin je leert lesgeven en je pedagogische en (vak)didactische kennis en vaardigheden ontwikkelt. Daarnaast leer je op een onderzoekende manier naar je eigen onderwijspraktijk te kijken. Na afronding van de lerarenopleiding behaal je een onderwijsbevoegdheid in jouw vakgebied. Voor veel lerarenopleidingen is er de optie om in voltijd of in deeltijd te studeren. Je kunt na de opleiding ervoor kiezen om volledig naar het onderwijs over te stappen, maar een combinatie met een andere baan behoort ook tot de mogelijkheden. 

Mogelijkheden tot leraar worden bij het ICLON

Het ICLON is het Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsonderzoek en Nascholing van de Universiteit Leiden en biedt verschllende trajecten aan.

Welke lerarenopleiding bij jou past, hangt onder andere af van jouw vooropleiding en wensen. Zo is de Educatieve module een traject van 30 EC, waarmee je binnen een half jaar al een beperkte tweedegraads lesbevoegdheid kunt behalen. Hiermee kun je lesgeven aan het vmbo en aan de onderbouw van havo en vwo. Je kunt de Educatieve module volgen met een afgeronde bachelor, waarin voldoende vakinhoud aanwezig is. Via de master Leraar VHO en het Zij-instroomtraject behaal je een eerstegraads lesbevoegdheid, zodat je je jouw vak kan geven in de onderbouw en bovenbouw van het voortgezet onderwijs (vwo, havo en vmbo) en mbo. Voor deze lerarenopleidingen geldt dat je in het bezit bent van een universitaire bachelor in het schoolvak én een universitaire master (of doctoraal). Als zij-instromer moet je ook al een baan op een middelbare school hebben. De toelatingseisen per lerarenopleiding worden verder toegelicht in het webinar. 

Universiteit Leiden Academy

De Universiteit Leiden Academy brengt het universitair onderwijs voor professionals samen, van korte cursussen tot masteropleidingen. Onze toegewijde docenten bieden u wetenschappelijke kennis en vaardigheden die direct toepasbaar zijn in de professionele praktijk. Of u nu werkzaam bent in de wetenschap, overheid, zorg, juridische sector of het bedrijfsleven, wij hebben een opleiding die u verder helpt groeien. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.