Universiteit Leiden

nl en

Cursus | Leergang

Workshop Inclusief leiderschap voor depolarisatie (VOL)

Datum
dinsdag 12 maart 2024
Tijd
Locatie
Den Haag

Polarisatie is voor de mensheid een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Het wordt gekenmerkt door zwart-wit denken, waarbij de veelzijdigheid van sociale verschillen wordt teruggebracht tot enkele dimensies van 'wij en zij'. Dit ontstaat uit het misverstand dat individuen en groepen volledig gescheiden en tegenovergesteld kunnen zijn. (Sociale) media kunnen polarisatie versterken door de nadruk te leggen op waargenomen kenmerken van 'anders zijn'.

Inclusief leiderschap vereist cognitieve flexibiliteit, waarbij de geest en het hart worden geopend voor genuanceerde perspectieven, en ons gedeelde menselijkheid wordt omarmd. In het depolariseren van maatschappelijke discussies kunnen we contact maken met mensen met een afwijkende meningen van de onze, terwijl we verbonden blijven met onze eigen gevoelens, behoeften en waarden.

Tijdens deze workshop 'Inclusief Leiderschap voor Depolarisatie' verkennen we sociale polarisatie door een interdisciplinaire lens en experimenteren we met het gebruik van reflectieve tools. Deze tools kunnen ons helpen flexibel te zijn in ons eigen standpunt en ons begrip van de perspectieven van anderen te verbreden.

Bekijk al het Diversiteit & Inclusie aanbod

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.