Universiteit Leiden

nl en

Lezing

Hellenistische rechtsfiguren in het Romeinse recht

Datum
donderdag 15 december 2022
Tijd
Toelichting
Verzamelen om 18:00 uur bij secretariaat van de afdeling Rechtsgeschiedenis (Kamerlingh Onnes Gebouw, A-vleugel, 3e verdieping)
Locatie
Kamerlingh Onnes Gebouw
Steenschuur 25
2311 ES Leiden
Zaal
B0.17

Naast het drijven van spot met de Romeinen hadden de Grieken ook de gewoonte om de mensheid te verdelen in twee secties: Grieks en barbaars. De positie die de Romeinen in deze Griekse deling innamen zal u waarschijnlijk niet verrassen. Tóch valt ook een haat-liefde relatie tussen de twee te bepleiten.

Hoewel de Grieken ontegenzeglijk op cultureel gebied veel invloed hebben gehad, hebben de Romeinen de dominantie veroverd in de wereld van het recht. Desalniettemin zijn er ook Griekse invloeden in de Digesten te vinden. De vraag die hier rijst is dan: hoe verhielden zij zich tot het Romeinse recht?

Met de jongste telg van Leidse romanisten als spreker belooft onze 61ste dies natalis er weer één voor in de boeken te worden. Dr. Quintijn Mauer zal op donderdag 15 december verhalen over zijn proefschrift, waarin de verhouding tussen Romeins en Hellenistisch recht centraal staat. Het Oosten mocht de Romeinen wellicht vals en gulzig noemen, maar over juridische kennis viel - en valt - niet te twisten. Het was voorts niet ongebruikelijk dat het Oosten juridische vragen naar het Romeinse Westen stuurde.

Naar goed Philipsgebruik zal de traditionele pré-borrel om 18:00 aanvangen op de afdeling Rechtsgeschiedenis (Kamerlingh Onnes Gebouw, A-vleugel, 3e verdieping). Om 19:00 begint vervolgens de lezing in lokaal B0.17, waar wij na afloop voor hen die dat willen zullen dineren en discussiëren in Philipsstijl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.