Universiteit Leiden

nl en

Rankings

De Universiteit Leiden behoort in de internationaal toonaangevende rankings tot de wereldtop. Deze rankings zijn gebaseerd op verschillende indicatoren, wat de brede kwaliteit van het onderwijs en onderzoek bevestigt. De VSNU geeft een overzicht van de scores van alle Nederlandse Universiteiten op deze rankings.

ARWU Ranking

In de ARWU Ranking tellen alleen onderzoeksresultaten. Er worden meer dan 1000 universiteiten wereldwijd vergeleken en de beste 500 komen in de ranking. Belangrijke criteria zijn het aantal Nobelprijzen en Field Medals dat medewerkers en alumni van een universiteit ontvangen hebben en de hoeveelheid veelgeciteerde onderzoekers verbonden aan de universiteit. Ook publicaties in tijdschriften als Nature en Science tellen zwaar mee. In de ARWU-top 100 staat de Universiteit Leiden op de 74ste plaats (2018).
ARWU-ranking

De Times Higher Education (THE) ranking

Het tijdschrift Times Higher Education (THE) publiceert sinds 2004 de THE World University Rankings. Tot 2010 deed THE dit in samenwerking met het onderwijsadviesbureau QS. De THE World University Ranking presenteert aan de hand van 13 indicatoren een top 200 van beste universiteiten van de wereld. Voor de THE ranking leveren instellingen zelf data. Daarnaast wordt de ranking voor een belangrijk deel gebaseerd op een reputatieonderzoek onder internationale wetenschappers. De Universiteit Leiden staat op de 67ste plaats (2017-2018).
THE ranking

THE brengt ook een ranking uit per onderwerp, de zogeheten SUBJECT Ranking. Hierin staat de Universiteit Leiden op de volgende posities:

 • Arts and Humanities: 25e plaats
 • Social Sciences: 67e plaats
 • Law: 20e plaats
 • Medicine: 54e plaats
 • Life Sciences: 85e plaats

THE Reputation Ranking

Het tijdschrift Times Higher Education (THE) brengt naast de World University Ranking een ranking uit die is gebaseerd op het reputatieonderzoek dat het uitzet onder wetenschappers. In deze ranking wordt slechts  de top 100 weergegeven. Leiden staat in de range 81 - 90 (2017).
THE reputation

QS World University Rankings

De ranglijst van QS wordt jaarlijks samengesteld op basis van een onderzoek onder een groot aantal academici en een onderzoek onder werkgevers. Verder worden de kwaliteit van het onderwijs en wetenschappelijke publicaties meegewogen en wordt gekeken naar de staf-studentratio en citaties. Naast de algemene ranking brengt QS ook een ranking per onderzoeksveld uit die alleen gebaseerd is op de reputatie bij collegawetenschappers. Op de ranglijst van de beste universiteiten van de wereld staat de Universiteit Leiden op plaats 122. Hiermee is Leiden na de TU Delft (52), de Universiteit van Amsterdam (54), de TU Eindhoven (99) en de Universiteit van Groningen (120) de vijfde Nederlandse universiteit in deze ranking.

QS kent afzonderlijke rankings per onderzoeksveld. Arts & Humanities behaalt plaats 42 in de top 100 en Life Sciences & Medicine staat op plaats 65. 

Daarnaast is het mogelijk om universiteiten per vakgebied te vergelijken. De eerste 50 krijgen in deze vergelijking een specifieke plaats toegewezen in de ranking. De Leidse onderzoeksgebieden met een een plek in de top 30 zijn:

 • Archaeology (8)
 • History (15)
 • Linguistics (23)
 • Pharmacy & Pharmacology (24)
  QS Top Universities

Leiden Ranking

De Leiden Ranking brengt de wetenschappelijke prestaties van 500 grote universiteiten over de hele wereld in kaart. Met behulp van een verzameling verfijnde bibliometrische indicatoren probeert de ranking de wetenschappelijke impact van universiteiten en de mate waarin zij samenwerken met andere universiteiten accuraat te meten. De Universiteit Leiden staat op plaats 88 in de CWTS Leiden Ranking 2018.
Leiden Ranking

Reuters Top 100: Europe's Most Innovative Universities

In de door Reuters gepubliceerde ranking voor innovatieve Europese universiteiten staat Leiden 17de, als tweede Nederlands universiteit (na de TU Delft). De KU Leuven voert de lijst aan.
Reuters Top 100

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie