Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeksproject

DAMIOSO - data mining in de grote datavolumes van simulatie-output

Moderne computergestuurde simulatietools die diverse industrieën gebruiken, produceren gigabytes aan data. Maar momenteel kost het dagen of zelfs weken om die gegevens te verwerken. Om zo goed mogelijk gebruik te maken van al deze data, ontwikkelt het DAMIOSO-project algoritmen en middelen om deze enorme datastroom te managen, te minen en te optimaliseren en om ervan te leren.

Looptijd
2016 - 2020
Contact
Thomas Bäck
Financiering
NWO
Honda Research Insitute Europe
Partners

Centrum voor Wiskunde en Informatica (CWI)

Honda Reseach Institute (HRI-EU)

MonetDB

Complexe simulaties

Tools voor computersimulaties nemen een centrale rol in bij moderne ontwerpprocessen van diverse industrieën zoals de automotive branche. De simulaties leveren feedback aan ontwerpers zonder de kosten van bijvoorbeeld een levensecht model of tests in een windtunnel. In de nabije toekomst zullen industrieën zelfs meer complexe simulaties gaan uitvoeren, waardoor de hoeveelheid data zal gaan toenemen van gigabytes naar terabytes.

Toolbox

Om deze datavolumes bruikbaar te managen, zijn nieuwe geautomatiseerde methoden nodig. Het DAMIOSO-project heeft als doel om zulke methoden te creëren, met een focus op drie onderwerpen: data-opslag, kennisextractie en geautomatiseerde optimalisatie. Die combinatie leidt tot een toolbox van algemeen bruikbare methoden die in te zetten zijn bij vele toepassingen.

Onderzoekspartners

Het project is een samenwerking van het Leiden Institute of Advanced Computer Science (LIACS), het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) in Amsterdam en het Honda Research Institute Europe in Offenbach, Duitsland.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.