Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeksproject

Criminaliteit voorspellen in forumnetwerken op het dark web

In dit project gebruiken we sociale netwerkanalyse om het gedrag van gebruikers op online fora en bijbehorende marktplaatsen in de tijd te analyseren.

Looptijd
2021 - 2025
Contact
Frank Takes
Financiering
Politie & Wetenschap
Partners

Nederlands Studiecentrum voor Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) 

Online fora en marktplaatsen zijn bekende broedplaatsen voor criminaliteit. Voorbeelden zijn de online discussie en handel in drugs en wapens, met Silk Road als bekend voorbeeld. Maar meer recentelijk zijn gespecialiseerde fora waar gestolen gegevens of hackingactiviteiten worden besproken, in aantal toegenomen.

In dit project gebruiken we sociale netwerkanalyse om het gedrag van gebruikers op online fora en bijbehorende marktplaatsen in de tijd te analyseren. Het doel is om een set van generieke methoden te ontwikkelen die uiteindelijk kunnen dienen als vroegtijdige waarschuwingssignalen voor daadwerkelijke strafbare feiten.
Uniek is dat we dit doen door patronen te analyseren in complexe sociale interacties van de gebruikers, in plaats van alleen te kijken naar de tekstuele inhoud van geposte berichten. Dit kan leiden tot nieuwe innovatieve technologie├źn, aangezien de methodologie zelfs effectief is als berichten versleuteld zijn of in een moeilijke taal zijn geschreven. Het project zal een prototype opleveren van software die de aanpak implementeert.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.