Universiteit Leiden

nl en

Publicatie

Sensitief vaderschap verbeterd door prenatale video-feedback met behulp van echografie

De overgang naar ouderschap is een belangrijke fase in de ontwikkeling van de levenscyclus die gepaard gaat met veel veranderingen zowel op persoonlijk als op gezinsniveau. De transitieperiode naar het ouderschap wordt daarmee gezien als een window of opportunity voor opvoedingsinterventies. Bestaande prenatale interventies zijn echter vooral gericht op de gezondheid van moeder en kind en betrekken zelden de vader.

Auteur
Renate Buisman
Datum
10 oktober 2022
Links
Download publicatie

In deze studie onderzochten we de effectiviteit van een prenatale interventie die gebruik maakt van echografie om de interactie tussen vaders en hun baby’s te stimuleren: de Prenatal Video-Feedback Intervention to promote Positive Parenting (VIPP-PRE).

In totaal werden 73 gezonde aanstaande vaders willekeurig toegewezen aan de VIPP-PRE-interventie (n = 39) of een dummy-interventie (n = 34). Prenatale sensitiviteit van vaders werd gecodeerd op basis van interacties met een babysimulator en postnatale sensitiviteit op basis van interacties met de eigen baby. Prenatale en postnatale betrokkenheid onderzochten we via een applicatie op de smartphones van de deelnemers.

De sensitiviteit van vaders die de VIPP-PRE kregen verbeterde gedurende de perinatale periode, ten opzichte van vaders die een dummy-interventie kregen. De betrokkenheid van vaders bij het kind nam significant toe van de prenatale naar de postnatale periode, ongeacht de interventie die ze kregen.

Deze resultaten suggereren dat prenatale video-feedback met echografie van het ongeboren kind de kwaliteit van het ouderschap kan bevorderen in een belangrijke, maar onderbelichte populatie en periode: mannen in de overgang naar het vaderschap. Echografie-metingen worden momenteel gebruikt om de groei en ontwikkeling van de foetus te volgen, maar kunnen ook ingezet worden om de interactie tussen vader en kind te stimuleren, met positieve gevolgen voor de ouderschapskwaliteiten van vaders.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.