Boek
Opgelet! 750 jaar onderwijs in Amsterdam
Het Nederlandse onderwijs kampt met grote problemen: dalende lees- en rekenvaardigheid en een lerarentekort. In Amsterdam is de impact extra groot. Amstelodamum en het Huygens Instituut onderzochten 750 jaar onderwijsontwikkeling en bundelden de opmerkelijkste ontwikkelingen in dit boek. Met bijdrage van Leidse pedagoog Annemieke van Drenth.
- Auteur
- Jan Blokker, Judith Brouwer, Diederik Burgersdijk, Annemieke van Drenth, e.a.
- Datum
- 09 december 2024
- Links
- Opgelet! 750 jaar onderwijs in Amsterdam

Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat de kwaliteit van het onderwijs altijd al hoog op de agenda van het stadsbestuur stond. De selectie van de beste onderwijzers stond zelfs als taak benoemd in het stadsrecht van 1342. Maar net als nu waren er daarnaast particulieren die onderwijs aanboden. Ook andere onderwijskundige kwesties die nu spelen, blijken van alle tijden te zijn.
Het kind staat in dit boek centraal. Voor elk tijdvak, vanaf de middeleeuwen tot en met de huidige tijd, is gekeken wat het onderwijs betekende én betekent voor schoolgaande peuters, kleuters, jonge kinderen en tieners. Zo verbreedt dit boek de horizon van het publieke debat over verleden en toekomst van het Nederlandse onderwijs.
Bewogen artsen en gegoede burgers deden in de negentiende eeuw hun best om bewaarscholen te verbeteren. In haar bijdrage laat Annemieke van Drenth zien hoe macht en zorg verweven waren in de praktijk van het onderricht aan jonge kinderen in de Amsterdamse Sophia Bewaarschool. Armoedebestrijding en ontwikkeling van kinderen streden om voorrang. Elise van Calcar en koningin Sophia hadden oog voor de zorg om het kinderlijke innerlijk in de alledaagse praktijk van de bewaarscholen. Vanzelfsprekend was dat niet in Amsterdam rond 1850, een tijd waarin matressenschooltjes nog welig tierden.