Annemieke van Drenth
Gast
- Naam
- Dr. J.M.L. van Drenth
- Telefoon
- +31 71 527 2727
- j.m.l.van.drenth@fsw.leidenuniv.nl
- ORCID iD
- 0000-0002-7965-7632
Annemieke van Drenth presenteert 10 juni 2022 haar boek “De ontdekking van het speciale kind”. Die dag neemt ze tevens afscheid van de universiteit als universitair docent. Annemieke is medewerker van het Instituut Pedagogische Wetenschappen aan de Universiteit Leiden. Ze publiceerde een reeks van boeken en artikelen op het terrein van de cultuurgeschiedenis rond gender en disability.
Kort CV
- Universitair Docent, Faculteit der Sociale Wetenschappen, Universiteit Leiden, Instituut Pedagogische Wetenschappen, programmagroep Neuropedagogiek en Ontwikkelingsstoornissen (1985-heden)
- Lid ISED (Institute for the Study of Education and Human Development) (2005-heden
- Visiting Scholar, Institute for Research on Women, Rutgers University USA (2000)
- Lid van de Nederlandse Onderzoeksschool Vrouwenstudies (NOV) (1995-2004)
- Dissertatie Sociale Wetenschappen, Universiteit Leiden, 1991
- Wetenschappelijk Medewerker, Faculteit Sociale Wetenschappen, Universiteit Utrecht, Vakgroep Sociale Pedagogiek (1982-1985)
- Wetenschappelijk Medewerker, Faculteit Sociale Wetenschappen, Katholieke Universiteit Nijmegen (1980-1982)
- Doctoraal Cultuur- en Godsdienstsociologie, Katholieke Universiteit Nijmegen, (1980)
Onderzoek
Geschiedenis van de orthopedagogiek, de zorg voor ‘probleem-kinderen’ (‘disability-history’) en speciaal onderwijs: ontwikkeling van expertise, professionaliteit en interventies gericht op ontwikkelingsstoornissen en psychopathologie bij kinderen: projecten rond ‘idiotie’ (de Haagse ‘Idiotenschool’ in de tweede helft van de 19e eeuw), ‘autisme’ (de Nederlandse ontdekking van kinderen met een autistische stoornis in de jaren 30 van de 20ste eeuw) en het Cornelia de Lange syndroom (eveneens ontdekt in de jaren 30 van de vorige eeuw). Geschiedenis van gender en professionalisering in de pedagogiek, het speciaal onderwijs en de (gehandicapten)zorg: historisch en biografisch onderzoek naar de rol van (vrouwelijke) pedagogen.
Relevante links
Gast
- Faculteit der Sociale Wetenschappen
- Instituut Pedagogische Wetenschappen
- Instituutsbureau Pedagogiek