Universiteit Leiden

nl en

Boek

Deugdethiek, levensbeschouwing en religie

Wat zijn de overeenkomsten in het denken over goed en kwaad tussen bijvoorbeeld het christendom, hindoeïsme, islam, confucianisme en boeddhisme? In Deugdethiek, levensbeschouwing en religie gaan verschillende filosofen op zoek naar een ‘wereldethos’ dat levensbeschouwelijke tradities over de hele wereld met elkaar verbindt.

Auteur
Andreas Kinneging en Timo Slootweg (red.)
Datum
03 april 2015

Deze verbinding wordt gezocht in deugden die in vele tradities aanwezig zijn en dikwijls een voorname rol spelen. Wat op het eerste gezicht onoverbrugbare verschillen lijken tussen culturen, blijkt na een inspectie van de achterliggende deugden vaak op veel punten opmerkelijk overeenkomstig te zijn.

Naast een inleiding over de klassieke deugdenleer bij Homerus, Plato en Aristoteles gaan de auteurs in op de invulling van deze deugdenleer bij de belangrijkste levensbeschouwingen. De bundel eindigt met een hoofdstuk over de opvattingen van deugd in de praktijk van de Nederlandse samenleving.

Met bijdragen van bekende filosofen (Andreas Kinneging, Paul van Tongeren, Burchard Mansvelt Beck en anderen). Verschijningsdatum: 3 april 2015.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.