Universiteit Leiden

nl en

Boek

De Internationale arbeidsorganisatie: honderd jaar 1919-2019

De Internationale Arbeidsorganisatie (in het Engels International Labour Organisation (ILO) werd opgericht in 1919 vanuit de gedachte dat sociale rechtvaardigheid een voorwaarde is voor duurzame vrede. Op 7 februari 2019 werd in Leiden de honderdste verjaardag van de ILO gevierd met een internationaal symposium gewijd aan de toekomst van de ILO.

Auteur
Yvonne Erkens en Paul van der Heijden
Datum
18 juni 2019

Naar aanleiding van dat symposium is onder redactie van Paul van der Heijden, hoogleraar internationaal arbeidsrecht en voormalig voorzitter van de Committee on Freedom of Association van de ILO en Yvonne Erkens, universitair hoofddocent, beiden verbonden aan de afdeling sociaal recht, een bundel verschenen in de reeks van de Vereniging voor Arbeidsrecht (Boomjuridisch) met bijdragen over het thema van het eeuwfeest, de toekomst van werk en de toekomst van de IAO.

Met een toenemend aantal flexwerkers aan de ‘onderkant’ van de arbeidsmarkt, voortschrijdende globalisering en het ontstaan van nieuwe vormen van werk - platformarbeid, zelfstandigen zonder personeel (zzp-ers) - staat de toekomst van werk in het middelpunt van de belangstelling. Waar gaat het heen, en belangrijker: waar moet het heen?

De ILO heeft zich als internationale organisatie bewezen. Vrijwel alle landen van de wereld zijn lid, een behoorlijk aantal van de Conventies is geratificeerd. Een van de uitdagingen voor de komende eeuw vormt de verhouding van de ILO met multinationale ondernemingen, die in grensoverschrijdende productieketens (‘global supply chains’) de dienst uit maken. Dat geldt, mede tegen die achtergrond, ook voor het toezichtmechanisme van de ILO. Is de tijd rijp voor een ‘global social label’ of de oprichting van een internationale arbeidsinspectie?

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.