Universiteit Leiden

nl en

Verdieping Bewaken en Beveiligen editie mei 2024

De Verdieping Bewaken en Beveiligen brengt verdieping aan op actuele gebeurtenissen en ontwikkelingen gerelateerd aan het stelsel Bewaken en Beveiligen.

Auteur
Edwin Bakker, Jelle van Buuren, Isabelle van der Vegt, Sheila Adjiembaks, Martijn Donkers en Loe Schlicher
Datum
23 mei 2024
Links
Lees het volledige rapport hier

In deze editie (mei, 2024) van de Verdieping worden er verschillende onderwerpen besproken. Isabelle van der Vegt maakt in nieuw onderzoek (2024) naar online dreigementen aan Nederlandse politici de kansen en beperkingen van taalkundige dreigingsanalyse voor dreigingsinschatters inzichtelijk. Onderzoek van Sheila Adjiembaks en collega’s (ESSA, 2024) werpt nieuw licht op liquidaties in Nederland. Met behulp van politiedata, OM-strafdossiers en interviews met 17 veroordeelde betrokkenen, biedt dit onderzoek een diepgaande analyse van de complexiteit van betrokkenheid bij liquidaties.

Edwin Bakker reflecteert op de voortgang van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bij het opvolgen van aanbevelingen uit het rapport ‘Lessen uit drie beveiligingssituaties’. Jelle van Buuren presenteert inzichten over de risico’s die van minderjarige terrorismeverdachten uitgaan. Martijn Donkers (Nationale Politie) geeft een vooruitblik op de rol van onderwijs voor de toekomst van bewaken en beveiligen. Hoe kunnen medewerkers binnen het stelsel met beperkte middelen complexe uitdagingen blijven aanpakken? Loe Schlicher (TU Eindhoven) deelt resultaten van een verkennend onderzoek door de TU/e naar de mogelijkheden van kwantitatief onderzoek binnen het stelsel van bewaken en beveiligen. En ten slotte: naar aanleiding van het toezichtsrapport dat procureur-generaal Bleichrodt aan de demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid heeft overhandigd, wordt de zorgplicht van de overheid voor de bescherming van (kroon)getuigen onder de loep genomen. 

De Verdieping Bewaken en Beveiligen brengt verdieping aan op actuele gebeurtenissen en ontwikkelingen gerelateerd aan het stelsel Bewaken en Beveiligen. Deze Verdieping wordt aangeboden aan experts die werkzaam zijn bij de stelselpartners en de ketenpartners van het stelsel. Daarnaast wordt dit product aangeboden aan geïnteresseerden in een bredere kring rond het stelsel, waaronder academici, journalisten en politici.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.